Okuma süresi: 4 dakika. Rayka’nın sesinden dinlemek için başlat tuşuna basın.
Sosyal medyada paylaştığım videoda regl ürünlerinin ne kadar kan hazmedebileceklerini ilk defa insan kanıyla test eden bir araştırmadan* bahsettim. Araştırma ve konunun detaylarını da burada derliyorum.
Ürünlerin hacim ve sıvı hazmetme kapasitelerini okumadan önce bir insanın bir regl döneminde ortalama 60 mL kan kaybettiğini belirtmemde fayda var.
Bu araştırma özellike ağır menstürel kanaması olan insanların daha etkili tanı alabilmeleri ve dolayısıyla gerekli sağlık hizmetlerine erişebilmeleri için büyük önem taşıyor.
Regl diski nedir?
Tıpkı regl kapları gibi vajinal kanala yerleştirlen ve rahim ağzının, yani serviksin, altında daha geniş bir alanda duran reg ürünleri. Rahim ağzı daha alçak olan, spiral kullanan ya da etrafa regl sıvı bulaştırmadan (disk vajina içindeyken) cinsel birleşme deneyimlemek isteyenler için tercih edilen bir regl ürünüdür. Korunma yöntemi değildir.
Peki hazır konusu açılmışken, ağır menstrüel kanama, yani menoraji, nedir?
Ağır menstrüel kanama
Menoraji (menorrhagia) olarak da bilinir. Ağır menstrüel kanama, bazen abnormal menstüel kanama (regl olunan günlerin arasında) ya da düzensiz regl olma durumlarını kapsasa da, bunlardan farklı bir durumdur.
Belirtileri
Bir kaç kere üst üste saat başı bir ped ya da tamponu tamamen doldurup taşırmak — üstte bahsettiğim araştırma sonucunda umarım bu güncellenir ve daha kapsamlı bir kriter getirilir,
Normalde kullanılan iki katı ürüne ihtiyaç duymak — bu da umarım güncellenir,
Gece kalkıp ped ya da tampon değiştirmeye ihtiyaç hissetmek,
Bir haftadan daha uzun süren regl kanaması deneyimlemek,
Regl sırasında 2,5 cm çapından büyük pıhtı atılması,
Gündelik aktivitelere devam edememek,
Kan kaybı sebebiyle yorgun ve halsiz hissetmek, nefes almakta zorlanmak.
Sebepleri
Sebebi bazen tam olarak bilinmese de, ağır menstrüel kanamaya sebep olan bazı durumlara şunlar dahildir:
Hormonal sebepler: Menstrüel döngüde tipik olarak östrojen ve progesteron hormonları belli bir dengededir. Bu denge, regl sırasında vücuttan atılan rahim duvarındaki kalınlaşmayı kontrol eder. Hormonlardaki dengesizlik, rahmin duvarının çok kalınlaşmasına, regl dönemindeki kanamanın artmasıne ya da regl olunan zamanlar arasında kanamaya sebep olabilir.
Yumurtalıklara bağlı sebepler: Regl döngüsü sırasında bazen yumurtalıklar yumurtlamaz. Bu durumda vücut normalde ürettiği progesteron hormonunu üretmez. Bu da hormonal dengesizliklere sebep olabilir.
Spiraller: Rahim içi araçlar (RİA) ya da spiraller, gebeliğe karşı koruma sağlayan ve rahmin içine bir sağlık uzmanı tarafından yerleştirilen küçük araçlardır. Hormonlu ve hormonsuz olarak iki çeşidi vardır. Hormonsuz spirallerin olası yan etkilerinden biri de ağır regl kanamasıdır (her durumda ve herkeste görülmez).
Kanser: Rahim veya rahim ağzı kanseri anormal, belirsiz veya ağır regl kanamasına neden olabilir. Bu kanserler menopozdan önce veya sonra ortaya çıkabilir. Rutin olarak pap testi yaptırmak, rahim sağlığı ve rahim ağzı kanserine karşı alınabilecek en etkili yöntemlerden biridir.
İlaçlar: Bazı ilaçlar ağır veya uzun süreli regl kanamasına neden olabilir. Bunlara östrojen ve progestin içeren doğum kontrol hapları gibi hormonal ilaçlar dahildir. Bu ilaçlar genellikle regl kanamasının azaltılmasına yardımcı olur ancak bazen regl dönemleri arasında beklenmeyen kanamalara neden olabilir. Kan pıhtılarını önleyen ilaçlar da ağır regl kanamalarına neden olabilir.
Diğer tıbbi durumlar: Yukarıda belirtilen durumların haricindeki sağlık durumları da bazen ağır regl kanamasına sebep olabilir.
Doktora danışmanız gereken durumlar
Özellikle aşağıdaki durumlardan herhangi birini deneyimliyorsanız doktorunuza danışın:
İki saat üst üste saat başı ped ya da tampon değiştirmeniz gerekiyorsa,
İki regl dönemi arasında kanama deneyimliyorsanız,
Şüpheli vajinal kanamanız varsa,
Menopoz sonrası vajinal kanamanız varsa.
Kaynaklar
Bu bültende yazanlar bireysel sağlık tavsiyesi değildir ve bilgilendirme amacıyla, güvenilir ve akademik kaynaklardan faydalanarak hazırlanmıştır.
Merhaba Ayça,
Aslında sorun olabilecek kanın azlığı ya da çokluğundan ziyade, kişide oluşturduğu sağlık durumları ve hayat kalitesini etkilemesi. Ağır kanama halsizlik, anemi gibi durumlarla beraber görülebiliyor. Az kanama ve seyret adet görmek konusunda da kişiye özel bir şey söylemem mümkün olmaz, bunun için de doktorunuza danışmanızı önerebilirim. Rutin regl olup az kan gelmesi ile, bir yıldaki regl dönemi sayısı çok farklı şeyler olabilir. Tabii burada polikistik over sendromu, diğer sağlık durumları, gebe kalıp kalmayı planlamak gibi durumlar da konunun aciliyeti, ya da yol haritasını etkileyebilir. Özetle, bedenlerimiz çok çeşitli. Ne kadar 'ortalama 28-35 günde bir regl olunur' dense de, bu formatın haricinde regl olup gayet sağlıklı insanlar da var. Sizin vücudunuz ve sağlığınız odağında ancak doktorunuzla beraber değerlendirme yapabilirsiniz.
Çok sevgiler!
Peki tam tersi çok az kanama ve az adet görmek normal mi